CIUPE-VAIDA - Birou de Mediatori Asociati
MEDIERE interlegal ARAD

Domenii de mediere

Dacă doriți o discuție gratuita cu privire la modul în care medierea vă poate ajuta, sau pentru a stabili o intalnire in care sa fiti informat (deasemenea gratuit) asupra avantajelor medierii (informare obligatorie conform legii incepand cu anul 2013 inaintea oricarui proces cu obiect susceptibil de a fi supus medierii), contactati-ne la tel. 0740164932, tel. 025728199 int.15 sau mediere@interlegal.ro


Pentru orice tip de conflict va stam la dispozitie
(domeniile de mai jos sunt doar orientative)

Litigiu financiar sau contractual

Medierea civilă și comercială este acum recunoscută ca un mijloc serios, eficient si avantajos de rezolvare a unei game largi de litigii, inclusiv cele unde:

 • la mijloc este vorba de o suma de bani, sau există o dispută cu privire la oferta de bunuri și/sau servicii;
 • o parte consideră că a suferit daune sau prejudicii personale din cauza acțiunilor celeilalte parti;
 • o persoană, grup sau organizație, consideră că cineva ii datoreaza o forma sau alta de recompensa;
 • cineva care paraseste un loc de munca este pe cale de a lua masuri in instanta impotriva angajatorului si/sau ne aflam in mijlocul unei dispute de gasire a unui compromis;
 • funcționarea normală a unei afaceri este perturbata de o disputa nerezolvata.

Deși încă voluntară în Romania, medierea civila si comerciala este încurajata în mod activ de către instanțele de judecată, un refuz nerezonabil de a participa la mediere putand duce la sancțiuni împotriva partii recalcitrante.

Chiar si in cazurile in care nu s-a ajuns la nicio actiune in instanta, în cazul conflictelor financiare si contractuale medierea s-a dovedit a fi extrem de eficienta ca mijloc de rezolvare a situatiilor care altfel ar fi putut paraliza pe de-antregul operațiunile uneia sau chiar a mai multor firme/organizatii/institutii.

Probleme cu vecinii

Litigiile de vecinătate sunt frecvente. Mulți oameni vor intra din cand in cand în conflict cu un vecin cu privire la o problemă despre:

 • Zgomot din diverse activitati, reparatii auto, muzica, copii, animale de companie, vizitatori etc.
 • Diferenta dintre orele de activitate si de odihna a diverselor categorii socio-profesionale
 • Mirosuri de la gătit, focuri în aer liber si gratare
 • Accesul pe sau prin proprietățile altora
 • Probleme generate de extinderi, vegetatie, garduri vii sau construite, granituiri sau delimitari

Se spune adesea că nu-ti poți alege vecinii! Dar puteți alege modul în care elimini disputele care apar între voi. Este posibil să fi încercat să-i vorbești, dar dacă acest lucru nu a reușit, medierea poate fi o bună alternativă.

Un mediator profesionist va poate ajuta, pe tine și pe aproapele tău, să va expuneti problema si sa comunicati unul cu celalat într-un mod constructiv și echitabil. Pe scurt, medierea face ca fiecare dintre voi să auda ce are de spus celălalt, dar mai ales iti ofera o modalitate adecvata sa te faci auzit. Medierea este voluntară, așa ca nimeni nu poate fi obligat să ia parte la ea. Discutia, atat cea cu mediatorul cat si cea cu vecinul, va ramane privata, insa schimbul acestor idei si expunerea in sine sunt pasii primordiali si necesari pentru a gasi, asistati de mediator, solutia la problemele Dvs.

Divorț, separare, partaj, custodie sau programul de vizitare al copiilor

Încetarea relației dumneavoastră poate fi un moment dificil. Mediatorii noștri profesioniști va pot ajuta, pe tine și partenerul tău, să:

 • discutați lucrurile neutru și constructiv
 • economisiți câteva mii de lei pe cheltuieli de judecata
 • ajungeti la un acord mult mai rapid
 • decideți dvs. propriile conditii de separare

Sistem juridic încurajează acum o mai mare utilizare a medierii pentru cuplurile care divorțează sau se separa, cu toate implicatiile privitoare la impartirea bunurilor, stabilirea custodiei sau a programului de vizitare, etc.

Medierea oferă flexibilitatea și capacitatea ca Dvs. sa luati propriile decizii cu privire la viitor, este mai puțin stresantă și este mult mai puțin costisitoare decât expunerea in instanțe.

Disputa la locul de munca | Mediere INTERLEGAL Arad
Dispută la locul de muncă

Conflictul la locul de muncă este adeseori inevitabil. În aproape orice cadru profesional, oameni cu personalitati, scopuri sau valori diferite, sunt nevoiti să intre uneori în conflict unii cu ceilalti, sau angajatul cu angajatorul, etc.

Atunci când un conflict se transformă într-o dispută în toata regula, situația poate degenera rapid, astfel incat:

 • relații care s-au construit in luni sau ani pot fi distruse într-o singura zi, afectand atat imaginea Dvs. ca angajati cat si productivitatea firmei Dvs ca si angajator;
 • n conflict pot fi angrenati si alti angajați sau angajatori, atrasi de o parte sau de alta a disputei, inrautatind situatia;
 • se poate ajunge la plângeri oficiale, masuri disciplinare, stari conflictuale in desfasurare care pot prelua controlul unei mari parti din activitate, cu tendinte distructive indiscutable;
 • discutiile interminabile se vor dovedi in final consumatoare de timp, efort si bani, vor dauna atat imaginii angajatilor cat si celei de ansamlu a firmei, in special daca conflictul ajunge in final sub forma de litigiun in instanta.

Medierea la locul de muncă vă oferă o modalitate foarte rapidă și simplă de a face ca oamenii si/sau departamentele sa comunice din nou, majoritatea conflictelor avandu-si originea tocmai in lipsa de comunicare de la un moment dat incolo. Totul se desfasoara intr-un cadru informal, discret, implicand costuri minimale, cu eficienta maxima in a clarifica elementele declansatoare și a stinge focarele ce stau la originea problemelor, medierea rezolvand cu succes peste 80% din litigiile la locul de muncă din toata lumea.

Plangeri şi reclamaţii

Sunteti implicat în gestionarea sau administrarea unei plangeri de orice natura? Sunteti firma sau chiar o institutie sau autoritate publica reclamata?

Considerati că procesele convenționale tind să fie de lungă durată, costisitoare și, în final, pot duce la nemulțumiri, atât pentru reclamant cat și pentru persoana sau organizația pârâtă, fara a rezolva in multe din cazuri problemele, si asta dupa avansarea de sume de bani, risipa de timp, energie si forta de munca considerabile?

Medierea oferă o alternativă.

Acesta încurajează un dialog deschis și onest într-un cadru privat, unde ambele părți isi pot contura propriile poziții și pot fi pe deplin auzite una de cealalta. Un mediator profesionist folosește un model, indelung testat si verificat in istoria de aproape 100 de ani ai medierii, pentru a permite ambelor părți să își exprime preocupările și percepțiile lor despre ceea ce sa întâmplat, dar mai ales ce trebuie să se întâmple pentru ca lucrurile sa reintre in matca lor fireasca.

Independența mediatorului, precum și modurile în care el/ea poate ajuta părțile să se concentreze pe viitor mai degrabă decât pe trecut, sunt elemente cheie în asigurarea stabilirii unei solutii juste și echitabile.
Medierea este acum folosita din ce in ce mai mult pentru administrarea unei game crescande de plângeri, reclamatii sau sesizari.

Legislația, care stabileste modul in care trebuiesc tratate acestea in cazul in care ajung in instanta, prevede incepand cu anul 2013 obligativitatea informarii cu privire la avantajele medierii si se asteapta o acaparare din ce in ce mai ampla a rezolvarilor de catre aceasta modalitate alternativa de rezolvare a disputelor. În sectorul privat, oamenii au descoperit deja că medierea poate oferi o alternativa rapida, ieftina și în cele din urmă mai satisfăcătoare cand e vorba de plângeri cu privire la oferta de bunuri și servicii. In domeniile administratiilor institutiilor si autoritatilor publice locale, medierea se impune cu pasi repezi ca solutia cea mai avantajoasa de a face fata tuturor problemelor sesizate sau reclamate de cetatenii deserviti de acestea.


Mediere INTERLEGAL Arad